joi, 14 noiembrie 2013

Arborele și untul de cacao - istorie și beneficii pentru piele

 

Descriere
Untul de cacao este o grăsime vegetală, de culoare crem/ galben-pal, extrasă din boabele de cacao, având aromă și gust subtil de cacao.
Este un unt cu o consistență dură, care se topește însă la o temperatură apropiată de cea a corpului uman.
Are un conținut ridicat de grăsimi saturate, derivate din acizii palmitici și stearici.
Arborele de cacao, este orginar din pădurile ecuatoriale ale Americii Centrale și de Sud.

Istorie
După părerile arheologilor, arborele de cacao a fost cultivat pentru prima dată în jurul anului 1000 a.c., de către renumita civilizație Maya. Aceștia considerau că untul de cacao le-a fost dăruit de către zei, fiind extrem de apreciat în cultura lor, iar boabele de cacao chiar erau folosite ca monedă de schimb și pentru plata taxelor.

 
Deși Columbus a fost primul care a adus boabele de cacao la curtea regală a Spaniei, nu s-a arâtat în mod deosebit interesat de beneficiile acestora. Un alt explorator ambițios a apreciat pe deplin boabele cacao: Hernan Cortez. Întâmpinat de poporul aztec ca pe un zeu pe pământ, i s-au pus la dispoziție vastele culturile de cacao, acest moment fiind factor declanșator în ceea ce avea să devină distrugerea în masă a civilizației aztece. Cortez a realizat imediat potențialul băuturii miraculoase din cacao și a vorbit cu mult entuziasm despre ea, la întoarcerea sa în Spania. El a insistat pe faptul că prin consumarea acesteia, soldații au mai multă energie și sunt mai abili în luptă. Din acest motiv, boabele de cacao au devenit unul din pretextele pentru conflictele ce au urmat.

Spre deosebire de azteci, spaniolii preferau să consume băutura din cacao cu apă caldă și îndulcită. Odată ce zahărul a fost adăugat, succesul a fost garantat pe deplin, devenind băutura preferată a caselor regale.
 
De abia din secolul 16 a început să fie utilizat amestecul de cacao și în aplicații pe corp, în mod special pentru proprietățile sale terapeutice și de relaxare. Însă, untul de cacao în forma actuală, a fost obținut odată cu inventarea presei pentru boabele de cacao, din 1828, de către Von Hauten.

Beneficii
Treptat, untul de cacao a devenit tot mai utilizat în tratamentele corporale, astăzi fiind un ingredient nelipsit din produsele cosmetice. Beneficiile acestuia pentru piele sunt însemnate:
  • puternic antioxidant, luptă eficient împotriva radicalilor liberi
  • previne apariția vergeturilor, dacă este folosit cu regularitate
  • hrănește pielea, prin conținutul ridicat de acizi grași
  • calmează pielea iritată
  • este un produs foarte emolient, reține apa la nivelul pielii, îmbunătățindu-i aspectul
  • intensifică regenerarea pielii, fiind recomandat mai ales după expunerea la soare
  • stimulează sinteza de colagen

Eu folosesc untul de cacao presat la rece și certificat organic, atât în varianta brută (nedezodorizat), cât și în varianta parțial rafinată (parțial dezodorizat prin încălzire). Miroase delicios în ambele variante și este un ingredient de bază atât în unturile de corp pe care le produc (Ciocolată spumoasă, Deliciul meu, Apetisantul, Cafe Caramel și Dulce Amărui) cât și în unguentul de gălbenele și cătină, Prietenul meu.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu